Naczelna Izba Lekarska Logo  Bliuletyn Informacji Publicznej Logo
logo ŚIL
 Naczelna Izba Lekarska Logo  Bliuletyn Informacji Publicznej Logo

STANOWISKO KONWENTU PREZESÓW OKRĘGOWYCH RAD LEKARSKICH z dnia 29 maja 2019r. w sprawie projektu ustawy o zmianie ustawy – Kodeks karny oraz niektórych innych ustaw

Konwent Prezesów Okręgowych Rad Lekarskich wyraża stanowczy sprzeciw wobec proponowanych w projekcie ustawy o zmianie ustawy – Kodeks karny oraz niektórych innych ustaw zmian art. 155.

W opinii Konwentu Prezesów Okręgowych Izb Lekarskich kodeks karny nie może być gwarantem i regulatorem ochrony zdrowia społeczeństwa. W żadnym systemie zaostrzenie kar nie służyło poprawie bezpieczeństwa obywateli ani zwiększeniu respektowania prawa.  Prawo karne nie służy podwyższaniu jakości opieki zdrowotnej. Podwyższenie kar jest uderzeniem w środowisko lekarskie, ponieważ art. 155 kk jest najczęściej stosowanym w sprawach przeciwko lekarzom za błąd medyczny.

Podwyższenie wymiaru kar i co za tym idzie nacisk ustawodawcy na orzekanie przez sądy kar bezwzględnego więzienia spowoduje, że lekarze obawiając się zagrożenia i odpowiedzialności karnej będą unikali podejmowania jakiegokolwiek ryzyka związanego z wykonywaniem zawodu. Tym samym może to skutkować spadkiem liczby wykonywanych zabiegów medycznych niosących za sobą ryzyko powikłań, ale jednak przede wszystkim mających na celu ratowanie życia człowieka.

Konwent Prezesów Okręgowych Izb Lekarskich wyraża również stanowczy sprzeciw wobec przyjętego sposobu procedowania projektu ustawy o zmianie ustawy – Kodeks karny oraz niektórych innych ustawy, który pozbawił samorząd zawodowy lekarzy i lekarzy dentystów możliwości odniesienia się do proponowanych zmian oraz wyrażenia opinii, co gwarantuje przepis art. 5 pkt 16 ustawy o izbach lekarskich.

Stetoskop
25-155 Kielce, Al. Ks. Jerzego Popiełuszki 43 • e-mail: sekretariat@sil.apsnet.pl • tel: (41) 362-13-81, tel/fax: (41) 362-15-00
• 25-155 Kielce, Al. Ks. Jerzego Popiełuszki 43
• e-mail: sekretariat@sil.apsnet.pl